Litteraturvännerna som samlades på fredagsmorgonen vid Operan, var väl förberedda efter att ha studerat Sven Adamssons rikhaltiga bakgrundsmaterial, för att ge sig ut på höstens resa, ”PÅ TAPETEN”.

Det första besöket gjordes på Ljungbergmuseet i Ljungby. Efter kaffe och ”fralla” fick vi en introduktion av guiden Sandra, som engagerat berättade om Sven Ljungberg och hans hustru Ann Margaret Dahlquist-Ljungberg. Vid sidan av de permanenta utställningarna av deras verk pågick separatutställningen ”Porträtt Nu!”  Där visades 88 verk (målningar, foton och skulpturer), utvalda av en internationell jury i en tävling om Carlsbergsstiftelsens porträttpris.

I de ständiga utställningarna dröjde Sandra vid Ljungberg som träsnittskonstnär, de många Nobeldiplomen och ABC-boken med Torgny Lindgren.

Besöket vid Torpa Stenhus, 1400-talsborgen i Västergötland, inleddes med en magnifik måltid, en delikatesstallrik med rökt hjortkött, ( filé, hjärta, stek och korv) från trakten, tillsammans med nybakat gott bröd och potatisgratäng.

Efteråt vandrade vi bort mot det vita slottet vid Åsundens strand, där guiden Anita Fallstrand, klädd i en adelsdams dräkt i rött från 1500-talet, ledde oss på en vandring genom borgen. Trots att den genomgått många öden genom historien är stora delar av borgen intakta från 1400-talet. Mest bekant är kanske Torpa Stenhus för att den åldrige Gustav Vasa 1552 hämtade sin unga brud Katarina Stenbock därifrån. Anita Fallstrand berättade målande, livfullt och personligt.

I Mölndal besökte vi färg- och tapetmakeriet ”Lim&Handtryck”, inrymt i det gamla pappersbruket. Guiden Carina  visade den gamla tapettrycksmaskinen ”Rosenmaskinen” med dess valsar, från början tillverkade i (päron)trä, mässing och ull. Tyvärr var den inte igång, men Carina visade prov på tapeter från 1840-talet och framåt och berättade om hur man på fabriken kan tillverka nya tapeter från bara ett stycke  eller en remsa av en originaltapet, Färgen blandar man själv för att få fram rätt nyanser. Allt vittnade om en enastående hantverksskicklighet, som kanske(?) är på väg att försvinna.

På Grand Hotel i Alingsås åt vi en god middag, innan  många av oss som avslutning på dagen promenerade längs en slinga i staden och tittade på olika ljussatta objekt, ”Ljus i Alingsås”.

 

Efter frukost på lördagen vandrade vi genom den vackra parken Nolhaga till Nolhaga slott, byggt 1879-80. I det lilla vigselrummet är väggarna klädda med en serie franska panoramatapeter med motiv från det antika Grekland.

Vi promenerade tillbaka till Lilla torg och det genuina Ljungblads Konditori från 1924. Där serverades kaffe ut kopparkittel och nybakta kanelsnäckor. Så lämnade vi Alingsås och stannade till vid Nääs slott. Där promenerade vi i vackert väder i den park där Selma Lagerlöf och Sophie Elkan tillbringade 22 somrar tillsammans i början av 1900-talet.

I Trollhättan åt vi lunch innan vi till fots tog oss till Oscarsbron över Göta älv och såg och hörde hur vattnet mäktigt forsade fram när dammluckorna öppnades klockan 15.

 

På Saabmuseet fick vi höra Saabveteranen Tommy Löfgren berätta och visa bilder om Saabs produktion från 1937 till den 19 december 2011. Det började med flygplan, men i Trollhättan blev det från 1950 enbart bilproduktion. I den stora visningshallen stod mängder av bilar av olika modeller och årgångar utställda.

Dagen avslutades med en god buffémiddag  och trevlig samvaro på Hotel Carlia i Uddevalla.

 

Söndagen den 1 oktober ägnades helt och hållet åt Bokmässan i Göteborg. Var och en gjorde vad den ville. Klockan 17 vände bussen åter mot Malmö.

Ordföranden avtackade Sven Adamsson och chauffören Gert-Ove  med presenter och välförtjänta applåder.

Text: Olle Fridberg

PÅ TAPETEN

Tredagarsresa som avslutadets på Bokmässan

29 september - 1 oktober 2017