Julavslutning med

medeltida

Staffanstraditioner


Fredagen den 9 december 2016

Annebergsgårdens restaurang var julpyntad, och Elisabeths goda sillbord stod uppdukat när vi samlades till Litteraturens Vänners julavslutning. Efter den goda maten och kaffe/te med mandelmussla vidtog kvällens underhållning.

Under rubriken "Julbockar och Staffanssånger" framförde paret Erik Ask-Upmark och hustrun Anna Rynefors sitt program om julseder och -sånger från förr i tiden. Båda uppträdde i vackra folkdräkter, hon i sin farmors mors från Toarp i Västergötland, han i en gotländsk utstyrsel.

Utklädd till julbock, med ansiktsmask med stora bockhorn och pälsklädd på ryggen, spelande dragspel, gjorde Erik entré, åtföljd av sin fiolspelande Anna. Musiken var ett potpurri på kända julsånger.

Kring olika teman, som julbocken, halmbocken, julklapparna, julottan, Staffansfirandet, Lucia och tomten, kåserade Erik om julseder genom tiderna. Musiken framfördes på fiol, svensk säckpipa och nyckelharpa av Anna, på harpa, dragspel och säckpipa av Erik.

På "vita duken" visades bilder tagna från julbonader, jultidningsomslag, julkort och illustrationer ur böcker.

Erik och Anna hade valt att spela äldre, mindre kända varianter av julsånger och uppehöll sig länge vid olika Staffanstraditioner.

På en fråga från publiken berättade Erik om hur säckpipan är konstruerad och hur den fungerar och avslutade med ett extranummer på instrumentet.


Kaeth tackade för framförandet med en present och fick själv ett tack, en bukett amaryllis, för sitt oförtröttliga arbete för vår förening, och till slut avtackades också krögarparet Elisabeth och Jörgen med något gott till det privata julbordet.


Referat: Olle Fridberg