Det blev en annorlunda kväll med Litteraturens vänner när kompositören Benjamin Staern berättade om sitt liv och sin utveckling som musiker.
Benjamin föddes 1978 i Göteborg i ett musikaliskt hem. Föräldrarna var dirigenten Gunnar Staern och operasångerskan Harriet Cronström Staern. Redan tidigt reagerade han på musik, berättade Benjamin och illustrerade med korta utdrag ur Barberaren i Sevilla och Våroffer. Han såg ofta på tecknade filmer medan han lyssnade, och en kreativ process startade. Som sexåring kopierade han noter från pappans partitur.
Familjen flyttade till Malmö där Benjamin växte upp. Han spelade cello och piano i Malmö musikskola och andra orkestrar. Han har absolut gehör, berättade han, vilket kan ha sina nackdelar när folk spelar eller sjunger aldrig så lite falskt. Han får en känsla av illamående.
Efter studenten läste Benjamin musikvetenskap i Lund och blev bekant med främmande musikkulturer och musikalisk modernism. Arnold Schönberg var ett namn som nämndes.
Benjamin berättade om synestesi, ”flera sinnen sammankopplade”. I hans fall innebär det att han ser musik i färger. Varje ton motsvarar en färg.
1992 debuterade Benjamin Staern som kompositör. 2000 slog han igenom med Threat of War, ett stycke på 10 minuter, som spelades av Malmö Symfoniorkester men också på många andra ställen i Europa. Det är ett dramatiskt verk som inspirerades av skildringar av Balkankrigen. Röda och blå toner strider mot varandra hos Benjamin.
Benjamin Staern kom in på Musikhögskolan i Malmö och studerade komposition för bl.a. Hans Gefors. Han fick flera beställningar på musikaliska verk. Men efter högskolan genomgick han en kreativ skaparkris. Han ville skriva musik för en stor publik. Orkesterstycket Jubilate förlöste ny kreativitet, han fick en intuitiv, infallsrik känsla när han skrev. Han kunde få idéer när han promenerade längs Öresund, en melodislinga kunde spelas in i mobilen och utvecklas vidare när han kom hem. Han kan också få inspiration av litteratur och filmer.
Tranströmersånger, sångcykler till dikter ur Sorgegondolen, följdes av en sångcykel med dikter av Karin Boye. Vi fick höra ett känslosamt stycke med sång av operasångerskan Anna Larsson.
Benjamin Staern ville skriva för scenen och komponerade musiken till operan Snödrottningen efter H C Andersens saga, om kampen mellan det onda och det goda. Den uppfördes på Malmö Opera 2016 och också 2018 med Susanna Stern (ej i släkt) i titelrollen.
Benjamin Staerns verk spelas i stora delar av världen. Att hans musik är vida spridd blir han medveten, om inte förr, när han får uppgifter från STIM om var och när hans musik framförts. Det var således en världskänd kompositör som gästade vår förening!
Text: Olle Fridberg. Foto: Hanne Lundström-Hjerrild
Tisdagen den 27 oktober 2020 kl 18.30
Vart är Benjamin på väg?