Tisdagen den 3 november 2020

Eva Lassen:

Bokhandlaren som inte slutade att läsa

Efter många års arbete i först Lundgrens bokhandel och sedan Malmö Bokhandel är Eva Lassen en välkänd person för många av stadens bokköpare. På tisdagskvällen berättade hon för ett på grund av coronarestriktionerna begränsat antal av föreningens medlemmar om några nyutkomna böcker.

Lena Andersson: ”Dottern”. Uppföljaren till ”Sveas son” i en berättelse om det svenska folkhemmet.

Elin Broady: ”Nätterna på Winterfeldplatz” handlar om den unga Hedvig från Göteborg som på sent 1920-tal bor hos sin faster i Berlin och upplever spännande saker i en omvälvande tid.

Antonio Iturbe: ”Bibliotekarien i Auschwitz”. Den 14-åriga Dita placeras i en barnavdelning i förintelselägret och får ta hand och gömma åtta skrifter som smugglats in och som används i den hemliga undervisningen av några barn.

Stina Jackson: ”Ödesmark”. Boken utspelar sig, liksom  den hyllade föregångaren ”Silvervägen”,  i den västerbottniska glesbygden och handlar om människor i en torftig miljö. Efter hand utvecklas berättelsen till en spänningsroman.

Ulrika Knutsson: ”Den besvärliga Elin Wägner”. En biografi om okända sidor hos den kontroversiella författaren. En bok som väcker känslor, enligt Eva Lassen.

Patrik Lundberg: ”Fjärilsvägen”. Patrik Lundberg kom som adopterad från Korea till Sölvesborg. Han berättar om sin uppoffrande mamma och hennes öde.

Agneta Pleijel: ”Dubbelporträtt”. Deckarförfattaren Agatha Christie och den österrikiske konstnären för intressanta samtal medan hon sitter modell för ett porträtt till sin 80-årsdag.

Susanne Skogstad: ”Svartbilder”. En bok om en gammal kvinna som förlorat sin man och vars barn, mot hennes vilja, vill ha in henne på ett hem.

Kjell Westö: ” Tritonus”, en skärgårdsberättelse med stjärndirigenten Thomas Brander som huvudperson.

Per T Ohlsson: ”Albert Bonnier och hans tid”. Detta är en favoritbok för en bokhandlare, menade Eva Lassen. Den handlar mycket om det sena 1800-talets och det tidiga 1900-talets stora svenska författare men också om den tidens svenska samhälle. 

Text: Olle Fridberg.   Foto: Tage Zeberg

Borden är placerade med minst en meters avstånd och med möjlighet att sitta ensam eller parvis.