Dansk flæskesteg med spröd svål, brun sås, kokt potatis och rödkål avnjöts före föredraget.

Onsdagen den 7 oktober 2020

Lennart Svedin:

Jolo i våra hjärtan

Lennart Svedin arbetade i många år som lärare i svenska, historia och samhällskunskap på Heleneholmsskolan i Malmö. Efter pensioneringen deltog han flitigt i samhällsdebatten med ett stort antal inlägg främst i skolpolitiska frågor. Nu har han, med anledning av att det i år är 100 år sedan författaren Jan Olof Olsson föddes, skrivit en bok som är under produktion och som kommer att utges av  Jolosällskapet: ”Jolo i våra hjärtan – Om och med Jolo”.

Som tidningsjournalist framträdde Jolo främst i Dagens Nyheter. I sina kåserier kommenterade han dagsaktuella samhällsfrågor: Flower Power, hippies, stripteaseklubbar, Vietnamkriget, Båstadsdemonstrationerna och Kårhusockupationen 1968 o s v.

En f.d. Svedinelev, Björn Emland, läste några Jolotexter för att illustrera hans skrivsätt.
Ett kåseri handlade om det nystartade, påstått vänstervridna, TV2.  Ett kapitel ur boken ”I Dublins vackra stad” handlar om hur en ballad om en strid kom till och hur balladen kom att leva ett eget liv.
Ett kåseri ”Stolta stad”, beskriver en guidad åktur i Stockholm och ger Jolo tillfälle att gissla rivningsraseriet i huvudstaden, apropå 1972 års miljövårdskonferens i Stockholm.
I förordet till boken ”Sverige sett från ovan” (1972) är han tidigt ute och varnar för den fara som vår miljö håller på att utsättas för.

Jolo var en mycket produktiv och mångsidig författare. Utöver de många kåserierna skrev han romaner som ”De tre från Haparanda” och ”Slipsen i Krakow” och framstående reseskildringar som ”Drottningens England. Tillsammans med hustrun Margareta Sjögren gav han ut ett flertal reseguider.

Vad vet folk i allmänhet om Jolo i dag? frågade sig Lennart Svedin. Ungdomar som hör ordet Jolo associerar troligen till akronymen YOLO, ”You Only Live Once”, använt ungefär som carpe diem. Äldre människor förknippar nog Jolo med TV-serien och boken ”Någonstans i Sverige”, som ju handlar om en grupp soldater i Norrland under beredskapsåren. Janne ”Loffe” Carlsson som en av soldaterna känner många till.

Jolo hade många anknytningar till Skåne. Han kände Piraten och Frans G Bengtsson. Han åkte med färjorna till Köpenhamn och Helsingör och gjorde skarpsinniga iakttagelser, som överallt där han vistades. Familjen bodde sommartid i en stuga på Hallandsåsen, och det var också där Jolo dog på Valborgsmässoafton 1974, bara 54 år gammal.

Missa aldrig Jolo!” uppmanades Lennart Svedin av sin kollega Åke Pettersson efter en av flera studentaftnar i Lund.

Det är bara att instämma i den uppmaningen.

 Författat av Olle Fridberg.             Fotograf: Tage Zeeberg