Nöjd ordförande flankerad av Ulf R Johansson t.v. och Pierre Mens. Foto: Leif Gardestedt

En miljon bilder har Malmöfotografen Pierre Mens i sin samling. 

Med journalisten Ulf R Johansson som bollplank kåserade han om sitt liv som fotograf.

Pierre föddes 1940  i Malmö. Far var från Holland, mor från Danmark.

Far var präst i katolska kyrkan, men när han gifte sig blev han bannlyst av påven i Rom.

Pierre växte upp på väster i Malmö, gick först i den katolska skolan med Elisabet-systrarna och kom sedan till Österportskolan innan han började i gymnasiet.

Pierre började upptäcka världen,  kom att besöka ett 80-tal länder och gjorde reportage för bl.a. Rädda Barnen.. En resa till Etiopien 1961 resulterade en fotobok ”I Haile Selassies land” med förord av prins Bertil.


Här hemma fick han uppdrag som fotograf åt IKEA och fotograferade kända Malmöbor som  Bo Widerberg, Åke Wihlney, Maj Sjövall och Per Wahlöö,. Även två av Beatlarna på besök i Malmö förevigades.


1968 reste Pierre med Transair till inbördeskrigets Biafra och levererade uppskakande bilder på utmärglade barn. Han skildrade Carl Gustaf von Rosens matbombningar i det krigshärjade landet. Med journalisten Lars Braw reste han till Sydafrika och skildrade möten med de Klerk, Mandela och Desmond Tutu.


På 90-talet blev han officiell fotograf för Öresundsbrobygget och förevigade brons framväxt ur alla möjliga och omöjliga vinklar. Han var en av de första på den då helt sterila Pepparholm.

2002 dokumenterade han nedmonteringen av Kockumskranen, och under samma tidsperiod följde han bygget av Turning Torso. Det resulterade i en fotobok med text av Björn Ranelid.

 

Under hela sin karriär har Pierre Mens varit en flitig fotograf hos Malmö FF. Han avslutade bildvisningen med några bilder av Zlatan.

Som svar på en fråga berättade han om sin syn på fotograferandets utveckling under hans tid som yrkesman. Han började med enkla kameror med en bildrulle  på 12 bilder som skulle framkallas och kopieras. Dagens digitala bildhantering är ”helt outstanding”.

 

Att Pierre Mens tilldelades Malmö stads kulturpris 2018 framstod under kvällens bildvisning som klart motiverat!

Referat: Olle Fridberg

På somrarna arbetade Perre som budpojke på Skånemässan. Han fick där kontakt med Bertil Rubin på Skånereportage, skaffade en kamera och började själv ta bilder. En legendarisk bild från en MFF-match 1954, publicerad i Kvällsposten, öppnade dörrarna för hans karriär. Pierre var då 14 år!!

På sommaren skötte Pierre Rubins foto i Falsterbo och fotograferade badgäster, bl.a. prinsessan Christina som badflicka.


Pierre hoppade av skolan och reste till Berlin. Där arbetade han med Gary Engman och fotograferade ruiner i den ännu krigshärjade staden. Samma år fick han genom kontakt med Gunnar Ollén uppdrag på Sveriges Television och fick också jobb på Skånereportage. 1959 tog han en känd bild av Anita Ekberg på Bulltofta. (”Hon vill bli tagen, Pierre!” ropade kollegerna.)

1997 Svanen och de fjorton rövarna !

1973 Christina Jutterström på

Nobeltorget med Olof Palme .

Tisdagen den 18 februari 2020

”Mitt liv genom kameraögat”

Pierre Mens,

Malmö kulturpristagare 2018