Den 18 mars skulle Litteraturens vänner i Skåne ha hållit sitt årsmöte, och Valle Westesson skulle ha kåserat.  Som bekant kom corona-pandemin emellan. Därför blev det först på onsdagen som föreningen äntligen kunde ha sitt årsmöte på Annebergsgården, med ett begränsat deltagarantal på 50 personer. Då kunde också Valle Westesson ha sitt första framträdande för publik sedan coronastoppet.

Valle började med att presentera sig själv och sin verksamhet. Han driver med en kompanjon kulturbåten Blå båten, en festskuta förtöjd vid Hjälmarekajen i Malmö. I Kirseberg sköter han Grand Circus Hotel, en campingplats med övernattningar i cirkusvagnar som han själv inrett.

Han skriver böcker: 100 balla ställen i Skåne, 100 balla ställen i Stockholm och 100 balla ställen i Köpenhamn.

Men från början utbildade Valle sig till guldsmed och inredde en affär mitt emot Latinskolan. Samtidigt började han göra humorföreställningar med olika grupper för SR P3 och SVT. Guldsmedsbutiken lades ner.

Valle Westesson ville bli en egen medieperson och tränga genom mediebruset. Från barndomen hade han varit intresserad av upptäcktsresor och drömde om att utforska världen. Men allt var ju redan upptäckt, det fanns inga vita fläckar kvar. I stället kom han på idén att försöka hitta udda besöksmål och beskriva dem. Det fanns redan böcker om turistmål i Skåne, men Valle Westesson ville göra det på sitt sätt. Han kände själv till ett 30-tal smultronställen, frågade kompisar och bad om tips och träffade medlemmar av lokalbefolkningen och fick nya tips på udda besöksmål. Så skrev han den första boken om balla ställen i Skåne, nästa år är det 10-årsjubileum.

Under föredraget visade han bilder och berättade om några av platserna. Nära Hökön i nordöstra Skåne upptäckte han en vägskylt, ”Pestkyrkogård”. Den visade sig leda till en glänta i skogen med ett enkelt träkors och en metallskylt. Han sökte information och fann att här hade det begravts människor som hade dött under den sista stora pestvågen i Skandinavien 1711–1712.

Printzells godisfabrik i Hässleholm tillverkar Nöt-crème och är väl värt ett besök, enligt Westesson.

Stjärneholms borgruin i Skurups kommun med vallgrav och ruiner efter ett 1600-talsslott är ett annat exempel.

Vite sten nära Markaryd är en av sex gränsstenar som på 1000-talet placerades ut för att markera gränsen mellan Sverige och Danmark, omnämnda i Äldre västgötalagen. Vite sten markerar platsen där Halland, Småland och Skåne möts.

I Onslunda på Österlen finns ett kaffeburksmuseum där man kan få en guidad tur på lördagar.

I Oljehamnen i Malmö hittade Valle Westesson stadens minsta badstrand, en stenig plätt med plats för tre badhanddukar men med lä från tre sidor.

Så kom Valle Westesson att på sitt vis bli den upptäcktsresande som han som pojke drömde om att bli.

Referat Olle Fridberg                                                              Tack Hanne Lundström för hjälp med fotografering

Valle Westesson:

100 Balla ställen i Skåne

onsdagen den 23 september 2020