Tisdagen den 18 januari:  Sven Holmström: Georgien –  vinets vagga och ett kulturland!

På grund av nya coronarestriktioner kunde inte fler än 50 medlemmar lyssna när Sven Holmström berättade om Georgien, ett land som troligen få av oss visste särskilt mycket om. Därför lyssnade vi  med stort intresse och tog del av hans berättelse och bilder.

Sven Holmström är ordförande i Sällskapet Georgiens vänner i Sverige. Han är agronom och deltog 2001 – 2006 i ett projekt i Georgien och kom att intressera sig för landet.


Sven Holmström inledde med att presentera en rad fakta. I storlek kan Georgien jämföras med Jämtland-Härjedalen. Befolkningen uppgår till ca 4 miljoner. Huvudstad är Tbilisi med drygt 1 miljon. I väster har landet kust mot Svarta havet. I norr reser sig de höga (5000 m) kaukasiska bergen. Marken är bördig och landet livnär sig till stor del på jordbruk och boskapsskötsel. Citrusfrukter, te och vindruvor odlas. Vintillverkning är en gammal tradition i landet. Man har hittat 8000 år gamla vinkärl, stora amforor som grävdes ner i jorden. I dag är vinexporten betydande. Landet satsar också mycket på att locka turister till sig.

Historiskt tillhörde Georgien från 1801 Tsarryssland. 1918 – 1921  var landet en självständig republik, mellan 1921 och 1989 var det en del av Sovjetunionen. Från 1991 är landet självständigt och styrs av en president, från 2018 en kvinna, Salomé Zurabisjvili. Landet är medlem av FN, söker NATO-medlemskap och vill bli EU-medlem.

Sven Holmström fortsatte med att tala om matlandet Georgien Medelhavskost dominerar med 1/3 kött, 2/3 grönsaker. Gästfrihet är en dygd.  Vid en supra, ett slags smörgåsbord, umgås man med sin familj och sina vänner. En tamada ser traditionellt till att alla trivs och har det trevligt.

I antiken var landet känt av grekerna som riket Kolchis. Berättelsen om det gyllene skinnet utspelar sig i staden Kolchis. Även vikingar besökte landet på 1000-talet. Georgien kristnades 337, religionen är georgisk-ortodox.

Det georgiska språket skrivs med georgiska bokstäver. Den äldsta litterära texten är från 400-talet. Nationaleposet Riddaren i panterskinnet skrevs på 1100-talet.

Sven Holmström talade om Georgien i litteraturen, både om författare som rest i landet och skrivit om det, som Alexander Dumas d.ä., Lermontov och Pusjkin, och författare som tidvis verkat där, som Bertha von Suttner. Hon blev senare vän med Alfred Nobel och påverkade honom i fredsfrågan. Den norska Dagny Juel, känd för sitt bohemiska liv i Berlin med bl. a. August Strindberg och Edvard Munch, gifte sig med en polsk författare. De blev bjudna till en beundrare i Tbilisi, men hon blev där mördad i ett svartsjukedrama år 1901.

Avslutningsvis presenterade Sven Holmström boken Blå berg, Grön mat, Orange vin av Anastasia Lundqvist och Charlotte  Pruth, recept och berättelser från Georgien. Han berättade också lite mer om den georgiska kulturföreningen som han är ordförande i.

Referat: Olle Fridberg.