Onsdagen den 9 augusti

Daniel Möller:  ”Pekoral och pekoralister i Sverige”.

För ett par dagar sedan hörde jag på TV att det brann i ett kärnkraftverk på Gotland. Det var en felsägning inte en pekoral. Vad som gällde på Gotland var ett vindkraftverk som brann. En avsiktlig felsägning kan däremot vara en pekoral. Efter att vi intagit en god kvällsmeny blev vi lotsade i pekoralens värld .

Professor i litteraturvetenskap Daniel Möller  var vår ciceron.

Pekoral finns inom många konstformer som film och musik men framför allt inom litteraturen. I poesin är det lättast att uttrycka den. Men den finns även inom romaner och har blivit en egen genre.

Huvudorgan för denna genre är Grönköpings Veckoblad som kommer ut en gång i månaden. Grundare var Hasse Zetterström.

Pekoral är en text som är allvarligt syftande, men som genom stilbrott använder felaktiga ord och uttryck, som oavsiktligt får en komisk verkan. Ordet finns att finna redan 1796. Pekoral från latinets pecus betyder boskap eller fä.

Vi kan skryta med att det finns endast på svenska. Däremot finns det på finska, lånat från Sverige.

Lewis Carolls dikt "Jabberwocky" heter passande "Pekoraali". På tyska skulle den kunna heta mischmach. "Du bräker som en bröllopspoet" är exempel på misslyckat försök att högtidlighålla.

Daniel gav oss exempel på sparrispoeten Karl Krüger Hanssons (1897-1962) verk som "Resan till Åsljunga", "Min farbrors trädgård" och "Lommabukten", där man kastas från det ena till det andra. 

George Stiernhielm (1598-1672) var den svenska poesins fader. Det mest berömda verket är skrivet på hexameter. Han var en synnerligen flitig man och blev  antikvitetskollegiets ordförande 1667.

Olof Dahlin hade pekoralen en eggande effekt. Victor Rydberg, Victor Sjöberg och Anna Maria Lenngren var alla roade av detta påfund.

Mattias Bjugg (1751-1807) beundrade som diktare Thomas Thorold och försökte efterlika honom. Thomas Thorold med sin burdusa framtoning var en intellektuell stridstupp och fick både Kjellgren och Leopold som antagonister.

Daniel visade en bild på konditor Hovmandahls hundraårsdag där han sitter med en tårta i knät."Jag har ätit nog med tårta."


Så avslutade Daniel en mycket citatrik och underhållande afton och avtackades med några böcker samt drycker att avnjuta vid lämpliga tillfällen.


En bok med många citat från Grönköpings veckoblad fanns att köpa liksom "Tre sekler av Svenska Pekoral".


Den som så uppfattat haver:  Sonny Olsson

Vår kände Gunnar Ekelöf författade pekoralpastischer, dvs avsiktliga (ädel)pekoral. Daniel läste som avslutning hans dikt "Rolös kväll".


Jag står och ser en högrest tall, 

Så fast och rotad i skogen.

Han står så ensam och känslokall.

Men fyll sin uppgift i alla fall.

Så snart en kotte blev mogen.


Ej rörs hos dig mellan sav och bark

Eros' grymma komplexeri!

Du endast står där, så rak, så stark

i Hundra år då den egen mark.

Och bara växer och växer ...


Jag driver rotlös i kvällen kring.

Med feberpärlor i pannan!

Du, fur, du känner ej någonting

- ej slår dig tanken, vid hjärtats sting:

"i kväll hon kysser en annan ..."


Jag vill ej vara den som jag är

- jag ville vara som tallen!

Ej brydde älskog, ej karriär

- i sekler, rofylld, jag stode där

jag för yxan blev fallen!


Men vor' jag furan, och höggs ned.

Av händer vana och färma

- hur än i barken det bittert sved,

jag bad en bön att jag sen som ved

fick skänka Irma min sista värma.