BOK&BIBLIOTEK OCH MYCKET MERA 23-25 september 2016

Med 34 förväntansfulla resenärer ombord styrde chauffören Gert-Ove sin rymliga och bekväma buss norrut på morgonen den 23 september. Efter en kaffepaus på Woodlands golfbana nära Örkelljunga kom vi i god tid till Museum Vandalorum i Värnamo, i så god tid att medlemmen Kerstin Andersén kunde leda oss i ett kort uppmjukande gymnastikpass i solskenet. I museet pågick en utställning av Ingegerd Råmans konst. Den visade prov på hennes mångsidighet. Hon har skapat i olika material och tekniker, främst glas och lera.

Efter en god lunch i Vandalorum fortsatte resan mot textilstaden Borås.

I Textilmuseet visades en vandringsutställning, "Artist Textiles. Picasso to Warhol". Museiguiden Malena Karlsson berättade till ett bildspel om utställningen som vi skulle se. En privatperson hade samlat konstverk av Picasso, Dali, Miró, Chagall, Braque, Warhol m.fl., vilka utgjort motiv till textiltryck som använts till klänningar och andra klädesplagg. Efteråt kunde vi gå runt i utställningslokalen och se på tyger och uppsydda plagg.

I Skara domkyrka togs vi emot av organisten Magnus Trönnberg, som visade tre olika orglar, den lilla koffertorgeln, kororgeln och den stora läktarorgeln. Med händer och fötter spelade han variationer på psalmen "Den blomstertid nu kommer" och demonstrerade orglarnas olika register. Han gav oss också en kort lektion i orgelhistoria. Domkyrkovaktmästaren Sven-Erik Johansson berättade sedan om Skara domkyrka, enligt honom bevisat Sveriges äldsta, och om dess uppgång och fall genom århundradena.

Vi övernattade på Brunsbo gästgifveri i den gamla biskopsgården ett stycke öster om staden. Där serverades också en god måltid.

Vi for vidare mot Uddevalla och Bohusläns Museum. Där pågick tre utställningar: "Sigvard Bernadotte", "Folkhemmets rum" och "Charged". I den senare visade tre samtida konstnärer (Joachim Carlsson, Lukas Göthman och Roger Metta) konst som på olika sätt inspirerats av Edith Södergrans dikt "Stormen". Såväl Bernadotte- som Folkhemsutställningen väckte många nostalgiska utrop. "Precis så hade vi det ju!". På andra våningen i museet pågick också en svamputställning. Få kunde väl ana att det växer så många olika sorters svampar i våra skogar.

I bussen på väg till Skärhamn berättade författaren och medlemmen Gunnel Dahlqvist om sitt arbete inför skrivandet av romanen om hennes egen mormor, "Första stenen". Hon talade om hur svårt det varit att få reda på någonting om de bohuslänska landsbygdskvinnornas livsbetingelser under det tidiga 1900-talet.

Vid Pilane järnåldersgravfält på Tjörn stannade vi för "busskaffe" och för att beundra den katalanske konstnären Jaume Plensas ca 14 meter höga, vita, marmorhuvud "Anna", upprest på toppen av ett berg och synlig vida över land och hav.

Nordiska Akvarellmuseet pågick en utställning om Birgit Broms (1924-2008) måleri. "Fart och frihet" kallas samlingen. Målningarna har ofta skridskoåkning som motiv.

Efter en god fisklunch på museet återvände vi till Uddevalla. På hotell Carlia fick flera av oss rum på den speciella Taube-våningen. För dem som ville följa med guidade Sven Adamsson på en promenad till några offentliga konstverk i Uddevalla centrum före buffémiddagen.

Söndagen ägnades helt och hållet åt Bok&Biblioteksmässan. Här fick var och en botanisera efter eget intresse. Fyllda av intryck och ibland med tunga bokkassar samlades vi för återfärd kl. 17, och strax före 21 var vi åter i Malmö. Reseledarna Kaeth och Sven fick välförtjänta applåder, liksom chauffören Gert-Ove.

Text: Olle Fridberg