VÅRUTFLYKT

till

Wanås och Kristianstad

fredagen den 26 maj

Himlen var blå och solen sken redan varmt när vi steg på bussen vid Operan klockan 8. 

Vid framkomsten till Wanås blev det busskaffe och mingel i väntan på att parken skulle öppna. Entrévärdinnan Ulrika Wennerberg gav oss en kort introduktion till årets utställningstema Sculpturemotion och visade koreografen William Forsythes installation ”Nowhere and everywhere at the same time”, 500 tyngder fritt hängande i trådar från taket, och Éva Mags installationer.

Därpå gav vi oss på egen hand ut i den 30-årsjubilerande utställningsparken. Det var skönt att i sakta mak, i skuggan under de ljusgröna bokkronorna promenera omkring och leta upp skulpturer och installationer.

Klockan 13 fortsatte resan mot Kristianstad.

Efter buffélunch i Regionmuseet ägnade vi en stund åt utställningen ”Det stora soprumsnöjet”. Konstnärerna Christoph och Sebastian Mügge hade skapat ett fiktivt soprum i orange och svart där de samlat allt som går att hitta på en avfallsanläggning.

Vi besökte sedan utställningen ”Skåne och filmen” på museets andra våning. Bilder, filmer, ljud och föremål samt filmavsnitt från 30- och 40-tal och framåt väckte många nostalgiska minnen.

Många hann också se på utställningen om det gamla Skåne.

 

På hemvägen njöt vi av hemlagad glass och kaffe hos den gemytlige gästgivaren i Hurva. Reseledaren Kaeth och chauffören Gert Ove avtackades med varma aplåder efter ännu en lyckad utfärd med Litteraturens vänner.

Text: Olle Fridberg   Tack Hanne Hjerrild Lundström för bidrag till bildspelet