Tisdagen den 28 mars 2017
Tre kunniga Afrikakännare stod för kvällens program.
Bo Rydnert, managementkonsult, inledde med att ge en bakgrund.
Afrika är en väldig kontinent, så omfattande att en stor del av jordens landmassa faktiskt skulle få plats inom dess gränser. Avstånden är långa, befolkningen stor. Rydnert är rätt pessimistisk när det gäller tillståndet i Afrika söder om Sahara. Befolkningen kommer att fördubblas fram till år 2050, medelåldern stiger. Klimatförsämring, urbanisering, brister när det gäller demokrati, inbördeskrig och konflikter är andra faktorer som bidrar till pessimismen.
Rydnert nämnde några böcker som han menar ger en god bild av kontinenten. ”The Challenge for Africa” av den kenyanska miljöaktivisten och 2004 års fredspristagare Wangari Maathai är en, André Gides ”Travels in the Congo” och Olive Kobusingyes ”The Correct Line”, om Uganda under Museveni, är två andra.
Marie-Louise Brandsby, fransklärare och frankofon, berättade om en rad författare från det fransktalande Sub-Sahara och framhöll att det även finns en omfattande produktion av goda barnböcker från detta område.
Antropologen och historikern Per Zachrisson ställde frågan varför så få afrikaner fått Nobelpriset i litteratur. Endast 4 av totalt 112, Nadine Gordimer och J M Coetzee från Sydafrika, Naguib Mahfouz från Egypten och Wole Soyinka från Nigeria, har ansetts värdiga. Alla har de skrivit i anglosaxisk tradition.
En stor del av afrikansk litteratur skrivs på något av de västerländska språken av författare bosatta i London, Paris eller New York. Först på senare tid har man i västerlandet uppmärksammat att det finns en stor afrikansk litteratur grundad i muntligt berättande, tillkommen i en levande grupp, ”en community” och nedtecknad på något av de talrika lokala språken
Zachrisson avslutade sitt anförande med att varmt rekommendera några nutida böcker, t.ex. ”Om icke vetekornet” av kenyanen Ngugi wa Thiong´ó, skriven på kikuyuspråket,, ”En halv gul sol” av nigerianskan Ngozi Adichie och ”Allt går sönder” av den nigerianske poeten Chinua Achebe. ”Böckernas bok”, enligt Per Zachrisson.
Referat: Olle Fridberg