Frank Heller, dvs Gunnar Serner, var under första halvan av 1900-talet Sveriges mest framgångsrika underhållningsförfattare. Dagen började med att Petter Lawenius, visade utställningen som hela 2022 kommer att finnas i foajen till Universitetsbiblioteket. Vi fick en innehållsrik katalog vilken du kan ladda ner här. Petter har sedan 10-årsåldern varit ivrig läsare av Frank Heller, via antikvariat köpt de flesta av hans 60-tal böcker och även illustrerat Sällskapets samtliga årsskrifter.
Britt G Hallqvist, författare, poet, psalmdiktare och översättare. Hon var den första kvinnliga redaktören av Lundagård och översatte flera klassiska titlar till svenska, t ex J. R. R. Tolkien, bröderna Grimms sagor och Richard Adams "Den långa flykten". Hallqvist kontaktades av Ingmar Bergman för nya översättningar av King Lear, MacBeth och Hamlet, libretton till både klassisk och modern opera samt musikalen Jesus Christ Superstar.
Per Stobaeus hade plockat fram originalmanus och böcker samt gav oss nya inblickar i Britt Hallqvists liv.
Per Stobaeus visade flera originalmanus av Esaias Tegnér, nationalskalden vi alla kan citera. Det är alltid lika spännande att bekanta sig med hundraåriga skrifter, betrakta handstilar, försöka tolka korrigeringar. Per bjöd generöst på ett riktligt urval, liksom då det gällde Britt G Hallqvist och intellektuellt mätta begav vi oss till Tegnérs restaurang för lunch före besöket på Tegnérmuseet.
Lukas, kulturvärd, gav oss en initierad och givande information om Esaias Tegnérs liv och leverne. Det är en bråkdel av bostaden som finns kvar, men alla möbler har tillhört Tegnér, en del från hans biskopstid i Växjö.
På väg från Tegnérs matsal till Tegnérs hem/museum passade Rolf Viberg på att visa oss den akademiska kvarten samt Pastorskans fall.
Nöjda och mätta - intellektuellt och fysiskt - skildes vi efter en mycket innehållsrik dag.
Tack Gunnel Hemmel för foton!