Upptäck

Möllevången i Malmö

torsdagen den 2 juni

Vårsäsongen för Litteraturens vänner avslutades med en promenad runt Möllevången. Vi samlades vid statyn ”Arbetets ära” (Axel Ebbe, avtäckt 1931), där guiden Jeanette Rosengren inledde med att berätta om Möllevångens historia.

I slutet av 1800-talet började man där bygga hus för den växande arbetarbefolkningen. En stadsplan utarbetades av stadsarkitekten Anders Nilsson (Major Nilsson). Torget anlades i början av 1900-talet. Utöver bostadshusen uppfördes en rad fabriker i området längs Bergsgatan.

I ett av husen på Ystadgatan föddes journalisten Hertha Wirén. Vid 76 års ålder debuterade hon som författare med boken ”En bit bröd med Anna”. I denna och i sju senare böcker berättade hon om sin uppväxt och om villkoren för en arbetarfamilj i det tidiga 1900-talets Malmö.

På Ystadsgatan fanns en stor Solidaraffär. Där arbetade ”Inga Eliasson, affärsbiträde”, huvdperson i Max Lundgrens bok från 1980. Jeanette berättade också om Anna Stenberg, den första kvinnan i Malmö stadsfullmäktige. Känd blev hon bl.a. för att hon verkade för att det skulle uppföras offentliga toaletter dit också kvinnor kunde gå. En sådan byggnad (”Fru Stenbergs villor”) fanns nära torget.

Vi promenerade vidare till hörnet Ängelholmsgatan-Kristianstadsgatan. I ett av husen bodde  journalisten Otto Grimlund, känd för att ha varit med om att bilda HSB men också för att ha hjälpt till med eskortera Lenin från Trelleborg upp genom Sverige 1917. I huset mitt emot bodde Sigrid Westdahl, som senare kom att gifta sig med Per Albin Hansson och bli statsministerfru.

Här berättade Jeanette om husbyggnadsstilen i området. Det var ofta byggmästaren själv som ritade husen som blev enkla och funktionella, utan iögonenfallande dekorationer. Husen i gathörnen var avfasade för att det skulle vara lättare för hästskjutsar, och senare bilar, att ta sig runt hörnet utan att skada det.

Vi fortsatte längs Kristianstadsgatan mot Folkets park, stannade till vid ”knarkrondellen” (som inte längre är ett tillhåll för knarklangare efter det att kameror satts upp, enligt Jeanette). De vackra jugendfasaderna på husen, ritade av arkitekten Oscar Hägg, var vackert renoverade. I ett av husen bodde Carl Schröder, redaktör för tidningen  Nya Folkviljan och känd för att olagligen ha sålt preventivmedel i bostaden. Han blev förmögen och köpte huset.

I en byggnad på andra sidan gatan bodde Sara Danius några år som barn.

På Parkgatan stannade vi till framför Frans Suells ”sommarstuga”. Han bodde i Kockska huset med uppförde  1796 ”fritidshuset” och anlade en stor skogspark dit Malmöborna var välkomna. Det blev som ett uterum för trångbodda familjer. 1891 köpte socialdemokraterna parken och den blev en samlingsplats för arbetare. Senare uppfördes Moriska paviljongen,  nöjespalatset Amiralen och restaurangen Far i hatten.

Den något kyliga promenaden avslutades vid statyn av Clownen Miko. Jeanette hann nämna att poeten Majken Johansson växte upp i en fosterfamilj på Sölvesborgsgatan i närheten.

Jeanette Rosengren, själv Möllevångsbo, berättade entusiastiskt om sin stadsdel. Hon var full av kunskaper om Malmö och skulle ha kunnat fortsätta länge till, som det verkade..

Några av oss avslutade promenaden med ett konditoribesök nära Möllevångstorget.

Text: Olle Fridberg. Foto: Kaeth Gardestedt