Onsdagen den 1 februari

Ann-Marie Rauer:

Den lyssnande intervjun -

konsten att lyssna så man hör.

 

Efter 10 år och 400 intervjuer i programserien ”Sverige”  som följs av en stor publik, 600 000 till 700 000 i SVT  på lördagskvällarna, tar Ann-Marie Rauer en paus och jobbar med en ny programidé.

 

Hur hamnade hon i rollen som programledare? frågade hon sig.

Det var inte alls självklart. Från början tänkte hon bli psykolog,  eller präst,  eller regissör, men utbildade sig så småningom till journalist. Som programledare för ”Sverige” tycker hon sig ha kommit rätt: i samtalen med de intervjuade personerna, oftast folk med kreativa yrken, kan hon känna sig som både präst och psykolog.

Ofta får Ann-Marie Rauer själv välja ut de personer hon vill kontakta för ett samtal, och det är oftast inte svårt att övertala dem att ställa upp. Hon måste känna sig djupt intresserad av dem. För att intervjun ska bli bra måste hon vara ytterligt väl förberedd. Hon läser gamla artiklar, ser filmer och program personen medverkat i. Sedan kokar hon ner det hon inhämtat till ”en buljong”. Först då börjar hon skriva manus och fundera ut vilka frågor hon vill ställa. Men intervjupersonerna får aldrig veta frågorna i förväg. Frågorna får inte vara för bekväma men inte heller av för privat karaktär. Hon memorerar alla frågorna i förväg och tittar aldrig ner i manus under samtalet, hon vill ha ögonkontakt med samtalspartnern.

 

Ann-Marie Rauer illustrerade anförandet med utsnitt ur en del sända program eller berättade om episoder under inspelningarna. Margareta Strömstedt, Ingvar Carlsson, Claire Wikholm, Johan Rabaeus, Jan Scherman och Marie-Louise Ekman var några exempel på medverkande i sådana program. En del samtal hade handlat om sorg eller svåra barndomsupplevelser. När samtalet tar en sådan vändning måste man vara tyst och bara lyssna, menade Rauer.  Någon hade inte alls tänkt berätta men hade öppnat sig under inspelningens gång.

 

Den mycket intresserade publiken ställde en lång rad frågor. Bl.a. var man nyfiken på den nya serien samtal, men här var Ann-Marie Rauer förtegen. Vi fick bara veta att det ska handla om par som arbetar och lever tillsammans och att mötena ska ske i hemmiljö. Vi får ge oss till tåls till hösten!

 Text: Olle Fridberg

Många tog tillfället att prata med Ann-Marie efter föredraget. Här syns hon i samspråk med Margit Thornström (två damer från samma ort), med ordföranden och förra arbetskollegan Gunnel Hemmel samt med Kerstin Rivald innan hon fick lift med Irene och Ronny Düberg samt Kerstin Lundberg hem.