Bo Hagström inledde sitt anförande med att berätta något om sin bakgrund. Med egen krögarbakgrund från södra Europa, och efter att ha producerat en rad program för Malmö-TV, som ”God morgon Sverige”, ”Sköna söndag” och ”Aspegren mitt i maten”, alla med matinslag,  fick han idén att själv leda ett program, där mat och njutning skulle stå i centrum.

En läcker italiensk antipasti-tallrik stod framdukad framför oss när vi satte oss till bords för att lyssna på den förre Tv-mannen Bo Hagström.

Till denna kunde vi avnjuta Solens Vin.

Han ville åka runt på den italienska landsbygden, besöka lokala restauranger och värdshus, titta in i köken,  samtala med  befolkningen och filma den hantverksmässiga matlagningen med råvaror från trakten. Programmen skulle heta ”Solens Mat” och bli billiga att producera: han hade bara hjälp av en duktig fotograf. Ett stort produktionsteam skulle ha skrämt bort byfolket, trodde han.

Hagström valde själv ut musiken till programmen. Den fick god respons från publiken, så han samlade en del av låtarna på en CD-skiva, som blev en storsäljare. Erfarenheterna från Italienresorna samlades också i ett antal böcker.

Vinintresset väcktes tidigt hos Bo Hagström. Han fick kontakt med en vinodlarfamilj i Apulien, som bedrev en småskalig, hantverksmässig produktion. Druvorna handplockades i 10-literskorgar, kyldes med torr-is redan ute på fälten och förädlades till vin på ett optimalt sätt. Han har nu del i vingården och säljer vinet i box på Systemet under namnet ”Solens Vin”.

Hagström fortsatte med att  engagerat och passionerat tala om olivoljeproduktion och pastatillverkning. Hela tiden framhölls fördelarna med småskalig ,hantverksmässig tillverkning. Något dyrare, men mycket godare och nyttigare än industriell framställning, enligt Hagström.

 

På en fråga från publiken meddelade han att 4 program ut serien ”Solens Mat” finns att se på SVT Play.


Text: Olle Fridberg

Tack Bo för en härlig startföreläsning på hösten, säger ordföranden som hade glädjen att medverka i TV2:s Go'Morron Sverige med Bo Hagström och Jesper Aspegren innan programmet flyttades till Stockholm

Det blev kö för bokinköp och många signeringar innan Bo kunde lämna oss denna kväll.

Bo Hagström

Solens Mat & Vin


Onsdagen den 23 augusti 2017