30-årsjubileum

på Malmö Rådhus

fredagen den 6 april 2018


Nästan på dagen 30 år efter grundandet på restaurang Wega firade Litteraturens vänner i Skåne sitt jubileum med en festlighet på Rådhuset i Malmö.  Ett hundratal av föreningens medlemmar hade mött upp.


Flertalet inledde med att lyssna på en kammarkonsert i Landstingssalen med elever från Musikhögskolan, ”Utlyst”.  Konserten inleddes med Clara Schumann: ur Pianotrio g-moll op 17, följd av Anton Reicha: Blåskvintett nr 2 Ess-dur op 88 och Franz Schubert: ur Oktett F-dur D803.

Ordföranden Kaeth Gardestedt hälsade välkommen och berättade om föreningens historia och sin tid som ordförande, vice ordföranden Olle Fridberg framhöll i ett tal Kaeths avgörande betydelse för föreningens verksamhet. En gåva från medlemmarna överlämnades av Inger Olsson. Skånes Författarsällskaps ordförande Thomas Grundberg hedrade Litteraturens vänner med sin närvaro och ett tal.

Efter konserten hälsades vi välkomna till Rådhuset av Kent Andersson, kommunfullmäktiges ordförande,  i sessionssalen, hans arbetsplats.Vi fick sitta på fullmäktigeledamöternas stolar och med sin guldglänsande borgmästarkedja runt halsen redde Kent Andersson ut skillnaden mellan kommunfullmäktige och kommunstyrelse. Han berättade om Rådhusets historia och om sin guldkedja.

Med bubbel i glasen återvände vi till den vackra Landstingssalen, där Kent Andersson berättade vidare om Rådhuset. Han uppehöll sig vid några av de många tavlorna där, framför allt Gustaf Cederströms stora fondmålning av general Magnus Stenbock, om dess tillkomsthistoria och om renoveringen 2015.

Jubileumsmiddagen serverades vid vackert dukade runda bord i den magnifika Knutssalen. På menyn stod halstrad fjällröding med palsternackspuré, musselsky, fräst spetskål och kräftstjärtar. Vitt vin serverades till. Dessert: nougatparfait.

Efter den utsökta maten från Rådhuskällaren inledde kvällens underhållare Niklas Törnlund och Mi Tyler sitt program. Niklas är välkänd för föreningens medlemmar efter ett flertal framträdanden. (Han underhöll f.ö. vid det allra första sammanträdet för 30 år sedan!). Mi Tyler, ”en helt vanlig Karlskronatös”, är journalist och författare, bl. a. till ett par uppmärksammade barnböcker. I ett ”improvisatoriskt collage” samtalade de två om Mi Tylers författarskap. 

Niklas Törnlund framförde några dikter till gitarr. En ”för den här årstiden”, ”Bakgårdens Tegnér”, om koltrasten.

Mi Tyler reciterade texten ”Livet ropar” till gitarrackompanjemang av Niklas. Den handlar om hennes farmor, en judisk kvinna som överlevt Auschwitz och kom med de vita bussarna.

Niklas Törnblad avslutade med att önska föreningen lycka till och sjöng en egen text till visan

”Dream a little dream of me” som i Niklas version blev ”Läs en liten bok av mig” .