Tisdagen den 25 oktober

Eskil Fagerström:

Oktober 1922 – och dagarna då Italien förändrades för alltid

Eskil Fagerström är författare, journalist och chef för Sydsvenskans Lundaredaktion. Han har länge intresserat sig för italiensk politisk historia, mest som en hobby, sade han. Han håller på med sin femte bok, "Fascismens födelse 1918 - 1926". Den väntas utkomma i mars 2023. Andra böcker har varit guideböcker, alla om Italien.
Hundra år gamla svart-vita bilder illustrerade kvällens föredrag.
Det är nästan på dagen ett hundra år sedan som fascisterna tog makten i Italien; då ett konservativt, oroligt och våldsamt land, präglat av otrygghet och snabba förändringar i efterdyningarna efter det första världskriget. Då steg Benito Mussolini fram som en ny stark ledare.
Mussolini föddes 1883 och utbildade sig till folkskollärare. Han blev politiskt intresserad och framträdde som socialistisk agitator och skribent bl.a. i den socialistiska tidningen Avanti.

Efter krigsutbrottet 1914 var han stark motståndare till kriget. Starka krafter inom vapenindustrin gjorde påtryckningar för att Italien skulle förklara krig mot Österrike-Ungern 1915. I kriget gick det dåligt: 600 000 italienare stupade. Mussolini ändrade uppfattning och gick som frivillig med i kriget, skadades av en granat och vistades på sjukhus.
Efter kriget fick han anställning på en ny tidning och gjorde sig till talesman för de veteraner som kommit tillbaka från kriget och inte kände att de fått erkännande för sina insatser.

1919 organiserade Mussolini kampgrupper, "fasci di combattimento" med starkt nationalistisk politik. Deras symbol, "fasces", spöknippe, stod för sammanhållning och styrka. Den väpnade grenen, "Svartskjortorna", angrep kommunister och socialister.
I stad efter stad vann fascisterna anhängare. Strejker och oroligheter delade landet. Kungen velade, ordningsmakten och armén låg lågt. Mussolini var den ende som kontrollerade situationen och kunde lugna ner oroligheterna och återställa ordningen.

Den 27 oktober 1922 anordnades "Marschen mot Rom" där 20 000 svartklädda fascister deltog. Mussolini skapade en regering och utsågs den 28 oktober till president.
Privatiseringar, sänkta skatter, förlängd semester och andra reformer bidrog till att Mussolinis första år vid makten innebar stabilitet och välstånd.

                                                                   Så sammanfattade Eskil Fagerström sin syn på den fascistiska

                                                                    revolutionen.

                                                                    Han avtackades med applåder, en bokgåva och italienskt vin.

                                                                                                               

                                                                             Referat: Olle Fridberg. Foto: Tage Zeberg