BEREDSKAPSTIDENS

MUSIK 

och Juliga sånger

Onsdagen den 8 december 2021

Ett 75-tal medlemmar samlades på onsdagskvällen för att avsluta årets aktiviteter. Restaurang Kniv och gaffel serverade oss vardera två tallrikar med god julmat, kaffe och struva. Alla fick varsin snaps, och medan vi åt kunde vi betrakta Tage Zebergs bildspel från bussresan till Småland den 16 november 2018.

För kvällens underhållning svarade Erik Ask-Upmark. I stället för LinaMari Bengtsson, som blivit sjuk, hade han vid sin sida hennes man Jerry, som inkallats med kort varsel. Klädd i soldatuniform från beredskapstiden inledde Erik sitt program vid pianot. Tidstypisk radioapparat, sockerbitsmikrofon på stativ och den välbekanta skylten med en blågulrandig tiger och texten ”En svensk tiger” gav en tidstypisk bakgrund till framförandet.
Erik inledde med att spela och sjunga Ulla Billquists Min soldat och fortsatte med Obligationsmarschen, med text av Alf Henriksson och musik av Lars Erik Larsson. Den skrevs för att uppmana folk att köpa försvarsobligationer. Alla fick ett blad med en bild av Riksgäldskontorets obligation på ena sidan och ett collage av annonser från den tiden  på den andra. Från radion hördes ett avsnitt av Per Albin Hanssons tal till nationen vid krigsutbrottet 1939.

Erik och Jerry fortsatte med Alice Babs Swing it, magistern, Bei mir bist du Schön och Säg det med ett leende. De stack emellan med en julsång, White Christmas, innan Erik fortsatte med Karl Gerhards Den ökända hästen från Troja, som starkt ogillades av tyskarna. Han nämnde också en rad böcker från den tiden som i omskriven form kritiserade Hitler. I radion hördes tal av Churchill och skrik av Hitler och också den då 15-åriga prinsessan Elizabeths första radiotal, som riktade sig till engelska barn som skilts från sina föräldrar och evakuerats till landsbygden.
Programmet avslutades med Vera Lynns We´ll meet again.

Kaeth tackade och meddelade att föreningen fått en donation och nu kunde dela ut ett diplom och en penningsumma till en välförtjänt person. Detta gick till Erik Ask-Upmark.

Som extranummer fick vi höra Nu tändas tusen juleljus och When you wish upon a star.

Alla medlemmar fick en julklapp med sig hem, ett exemplar av Ilmar Taskas novellsamling Skönare än livet.

Vid pennan Olle Fridberg, bakom kameran Kaeth Gardestedt