Söndagen den 18 september 

Bodil Schrewelius:GERHARD NORDSTRÖM

"Med penseln som vapen"

Medlemmar i Litteraturens vänner och Konstmuseets vänner fyllde Konsthallens hörsal där konsthallschefen Mats Stjernstedt hälsade välkommen och passade på att inbjuda till den kommande utställningen

”I staden växer ett fält – 50 konstnärer i Malmö”.

Kulturjournalisten Bodil Schrewelius arbetade i många år på Sveriges Television, bl.a. i redaktionen för kulturprogrammet Bildjournalen. Där blev hon på 1990-talet bekant med Skånekonstnären Gerhard Nordström, och de blev vänner.

Efter arbetet på SVT började Bodil Schrewelius frilansa och fick bl.a. idén att göra en dokumentärfilm om Gerhard Nordström tillsammans med fotografen Bo Blomberg. De hade ingen beställning på  projektet men hoppades att kunna sälja in den färdiga filmen.                                                                                  

Efter Bodil  Schrewelius anförande visades den 15 minuter långa filmen. Där berättar Gerhard Nordström om ett par målningar och om sitt arbete med dem.

Sviten ”Sommaren 1970”, med insprängda inslag inspirerade av fasansfulla bilder från Vietnamkrigets Song My i en idyllisk skånsk natur, kommenteras i filmen.

Nordström berättar också på sin trivsamma skånska om sina arbetsmetoder och sin måleriteknik.

Efter filmen berättade Bodil Schrewelius mer om filmens tillblivelse och om sina kontakter med konstnären bl.a. genom en tät brevskrivning. Hon läste upp ett brev som visade att det inte var bara konstnärskapet som intresserade honom, utan han var också engagerad i samhällsfrågor, politik och miljö. Han kunde liknas vid en renässansmänniska, menade Bodil.

Text: Olle Fridberg

Foto: Kaeth Gardestedt

Flera frågor besvarades och informerades t.ex. att Gerhard Nordströms tavlor ägs av bl.a. Lunds universitet, Skissernas museum, Ystads museum och Malmö Konstmuseum. Ordföranden tackade Bodil och hälsade alla välkommna till höstens kommande aktiviteter samt vernissage på Malmö Konstmuseum den 2 december av en utställning med Lettisk konst.

Text: Olle Fridberg. 

Foto: Tage Zeberg