Torsdagen den 1 juli
Heldagsutflykt till
Ellinge slott, Eslövs nya torg
Wanås Skulpturpark
Sedan coronarestriktionerna lättat något kunde föreningen äntligen samla medlemmarna till en gemensam aktivitet, låt vara med ett begränsat deltagarantal.
Första stoppet på bussresan var Ellinge slott, där vi inledde med kaffe och goda smörgåsar i det ombyggda korsvirkesstallet. Därefter vidtog visning av slottet. Utmärkt guide var slottsherren själv, Mikael Wehtje. Han hade inlett redan under kaffet och gjort nedslag i slottets historia från dansktiden på 1100-talet och framåt. Ett stort antal ätter har residerat på Ellinge. Från 1950 ägs och förvaltas slottet av familjen Wehtje. Mikaels farfar, doktor Ernst Wehtje (Skanska), lät bygga om och renovera slottsbyggnaden, som nu används som hotell, konferens- och festlokal.
I andra änden av korsvirkeshallen huserar sedan ett tiotal år det ekologiska vodkadestilleriet Purity. I en kopparpanna destilleras vodkan upp till 34 gånger, berättade guiden Josefin Solvang. Vodkaproduktionen kompletterar man numera med gintillverkning. Båda spritsorterna har vunnit ett flertal priser och säljs mest i USA. Som avslutning fick vi varsitt litet smakprov av vodkan.
Färden gick vidare till Eslöv, där det nyss färdigställda och helt ombyggda Stortorget presenterades av stadens kommunikationschef Marie Carlberg. Många och långa diskussioner hade föregått ombyggnaden av torget, berättade Marie, och många hade synpunkterna varit från stadsborna. Torget är tänkt att bli en samlingsplats med utrymme för torghandel, scenframträdanden och andra sammankomster. Ett vattenspel och den nya skulpturen i stål framför hotell Stensson, som mist sin berömda trappa, var det som mest fångade intresset.
På Hurva gästis serverades lunchen. Gästgivaren själv bjöd in till en vällagad gös med rikligt med tillbehör av olika slag. Kaffe och småkakor ingick.
Regnet, som hållit sig på avstånd under förmiddagen, hann nu i fatt oss och fortsatte under hela resan till Wanås slottspark. Men då vi kom fram upphörde skuren och vi kunde på egen hand ta oss runt i utställningsparken. Nytt för i år var framför allt Martin Jacobsons färgstarka målningar i kolossalformat. De hade skapats som kulisser till en teaterföreställning av Jonas Gardell. Jacobson hade målat de enorma dukarna själv, krypande på golvet. Nu visades de upphängda i en rymlig lada på Wanås.
Brittiska Rana Begum, född i Bangladesh, bidrog med en installation i form av en 300 meter lång stig, bestående av ett otal marktegelstenar i olika färger lagda i geometriska mönster, som leder fram mot slottet. En skulptur av dräneringsrör i tegel i form av en pyramid står i dammen vid slottet, och en annan installation består av rader av olikformade takpannor nedstuckna i marken.
I bussen på hemvägen avtackades Kaeth av Weine Fransson för en väl genomförd resa. Alla instämde med varma applåder.
Referat: Olle Fridberg
Tack också till Inger Asker och Hanne Hjerrild för fotobidrag