Heldagsutfärd i Skåneland
med kvinnliga förtecken
Fredagen den 20 september 2019
Det märktes redan när vi steg på bussen att det skulle bli en dag dominerad av kvinnor: 31 kvinnor och 4 män deltog i resan.
När vi anlände till Hörby började vi med att, under en regngrå himmel, dricka busskaffe utanför museet, inrymt i det tidigare tingshuset. På trappan hälsade oss museichefen Åsa Dahlberg välkommen och berättade om det sena 1800-talets Hörby och museets grundare Ellen Braun. Inne i den före detta tingssalen fortsatte hon sedan med att tala om Victoria Benedictsson. Vi fick ett fylligt porträtt av den unga Victoria och hennes förankring i bygden. Åsa Dahlberg fortsatte sedan att med stark inlevelse och stor kunskap berätta om Victoria Benedictsson/Ernst Ahlgren, om liv och författarskap fram till det tragiska slutet i Köpenhamn 1888. Efteråt fick vi tillfälle att själva vandra runt i utställningen.
På Bosjökloster blev vi mottagna av guiden Karin Werell, som berättade om platsens historia. Ursprungligen var det en ö, kallad Bosön. I samband med att de första kristna missionärerna kom till Norden anlades kloster på många håll, och troligen på 1080-talet grundades ett Benediktinerkloster på ön. ”Unga flickor som valt att bli nunnor kom från alla delar av Skåne”, står det i guideboken.. Att många av dem dog av umbäranden inom klostret vittnar de många små gråa gravstenarna på gräsmattan utanför om. Inne i klostervalven berättade Karin Werell om det hårda livet som nunna. Klosterlöftena den blivande nunnan avgivit krävde lydnad, fattigdom och kyskhet.
Vi fick också höra något om de olika ägarfamiljer som styrt på egendomen. Efter en titt in i klosterkyrkan med den unika altartavlan och kyrkbänkarna från 1500-talet promenerade vi till den uråldriga eken på väg till restaurangen, där vi serverades en mustig och god fisksoppa.
På Skarhults slott fick vi se såväl den gamla utställningen ”Den dolda kvinnomakten – 500 år på Skarhults slott” som den nya ”Ester Blenda”, den första utställningen någonsin om Ester Blenda Nordström. Den visar vilken pionjär hon var och hur lite hon uppmärksammats av eftervärlden.
Delade i två grupper och ledda av de unga guiderna Malin Sandberg resp. Emma Larsson fick vi följa Ester Blenda från barndomen i rikemansfamiljen i Stockholm och Småland. Olika stationer berättade om henne som journalist på Svenska Dagbladet utan vare sig universitets- eller journalistutbildning. Vidare om henne som ”En piga bland pigor”, som bekant med flera av den tidens ”kändisar”, som lärare bland samebarn i Lappland, då hon skrev boken ”Kåtornas folk”, via en tid på lantbruksskola, eftersom hon tänkte bli bonde, om färder i Sverige på motorcykel, som författarinna till nyskapande flickböcker, om resor i Syd- och Nordamerika, om vildmarkstiden som gift i Sibirien, till de sista åren som sjuk och gravt alkoholiserad. I ett litet avskilt rum visades fotografier och brev som belyste hennes tid med den livslånga men hemliga kärleken till Carin Frisell.
På återvägen avtackades Kaeth som vanligt med en varm applåd för ett brinnande engagemang och för ännu en lyckad utflykt med Litteraturens vänner.
Text: Olle Fridberg. Foto: Tage Zeberg.