Småland - Blekinge - Öland

30 maj - 1 juni 2019

Årets vårresa inleddes, efter busskaffe utanför Osby, i Utvandrarnas hus vid Vilhelm

Mobergs gata i Växjö. Den utmärkte guiden Bo Lostad gav oss först i en kort introduktion

något om bakgrunden till den stora emigrationen till USA,  från ca 1850 till ca 1930, då

1,3 millioner svenskar lämnade landet. Under en kort och koncentrerad rundvandring i

Utvandrarnas hus gjorde Lostad några nedslag i utvandrarnas historia och gav några

anledningar till att de gav sig i väg. Besöket avslutades i Mobergrummet, där vi fick höra något om tillkomsten av Mobergs utvandrarböcker. Inredningen i författarens skrivarstuga på Väddö med skrivbord, skrivmaskin och arbetsmaterial har flyttats till en kopia uppbyggd här i rummet. Där står också en kista med allt det arbetsmaterial som Moberg samlade inför skrivandet av romanserien.

 

Färden gick vidare österut, till Kalmar och Kalmar läns museum. Med utsikt över ett grått Kalmarsund åt vi en god grönsaksbuffé på restaurang & café Ångkvarnen innan Göran Modig, historiker, etnolog och restaurangens allt-i-allo, tog oss med på en resa kring Jenny Nyströms liv och karriär. Hon föddes i Kalmar 1854, utbildade sig i Göteborg, Stockholm och Paris, arbetade i olja och akvarell och kom till slut att förknippas helt och  hållet  med tomteillustrationer. Att hon var en stor konstnär framgick av de målningar som Modig visade och föreläste kring.

En våning i museet var ägnad åt regalskeppet Kronan, som sjönk sydost om Öland 1776. Fynd från skeppet, bl.a. många större och mindre bronskanoner var utställda.

 

Ett guldkorn var utlovat. Det levererades före middagen på Calmar stadshotell i form av ett föredrag med bildvisning av Cornelia Röjnert, en av deltagarna på resan. Hon är aktiv i såväl Svenska som Sydsvenska Orkidésällskapet. Cornelia visade bilder på olika sorters orkidéer, tagna dels på resor på Öland, dels i den egna trädgården. Hon kunde också ge goda råd om hur man sköter orkidéer i kruka. Nu ökades intresset inför morgondagens besök på Ölands alvar på allvar

Dag 2 ägnades åt Öland. Morgonen var mulen när vi begav oss över bron och ner mot Ottenby på Ölands södra udde. Snart mötte oss de första regndropparna, och vid Långe Jan regnade det. De flesta av oss tog ändå en promenad runt fyren och fågelstationen.

På väg norrut passerade vi Karl X Gustavs kalkstensmur, som drygt 4.5 km lång sträcker sig tvärs över ön från kust till kust. Den uppfördes på 1650-talet för att skilja den stora hjortparken i Ottenby kungsmark i söder från resten av alvaret och markera kungens revir.

På Capellagården promenerade vi omkring på egen hand i de olika trädgårdarna och plantskolorna.  Man kunde också titta in i någon av de öppna elevverkstäderna. Regnet hade nu upphört.

Lunchen serverades på restaurang Evas kroppkakor norr om Köpingsvik, De flesta av oss provade på att äta äkta öländska kroppkakor, gjorda på råriven potatis. Konsistensen var något udda för en ovan ätare, och den glade kroppkakskocken vann nog inte många proselyter.

Långe Jan
Långe Jan
Karl X Gustafs mur
Karl X Gustafs mur
Karl X Gustafs mur
Karl X Gustafs mur
Kerstin, Kaeth, Cornelia, P-G, Gunnar och Eva
Kerstin, Kaeth, Cornelia, P-G, Gunnar och Eva
Inger L, Inger O, Margit, Barbro
Inger L, Inger O, Margit, Barbro
Ingegerd H, Marie, Ingegerd H, Christian, Lena, Sven
Ingegerd H, Marie, Ingegerd H, Christian, Lena, Sven
Inger F. Olle, Leif, Ove, Kerstin Å, Marie
Inger F. Olle, Leif, Ove, Kerstin Å, Marie
EVAS KROPPKAKOR SERVERADE AV BOSSE
EVAS KROPPKAKOR SERVERADE AV BOSSE
Hampus Vallien är delägare i Vida Museum och Konsthall
Hampus Vallien är delägare i Vida Museum och Konsthall
Emilia Thor, t.h. delägare i Vida
Emilia Thor, t.h. delägare i Vida
Altarskåp av Bertil Vallien
Altarskåp av Bertil Vallien
Samling Bertil Vallien
Samling Bertil Vallien
Ljus- o ljudinstallation av Alexander Lervik och Eva Dahlgren
Ljus- o ljudinstallation av Alexander Lervik och Eva Dahlgren
Gärdslösa prästgård, kaffebjudning
Gärdslösa prästgård, kaffebjudning
Utställning motiv Borgholms slott
Utställning motiv Borgholms slott
Svarthätta
Svarthätta
IMG_3201_edited1
IMG_3201_edited1
IMG_3206_edited1
IMG_3206_edited1
IMG_3193_edited1
IMG_3193_edited1
fullsizeoutput_2bd1
fullsizeoutput_2bd1

Solen började alltmer titta fram när vi kom till Vida museum. Efter delägaren Hampus Valliens introduktion vandrade vi på egen hand runt i museet. Bertil Valliens resp. Ulrica Hydman-Valliens permanenta utställningar väckte stort intresse, liksom de tillfälliga utställningarna av Lodd Metallformgivning, Madeleine Hatz samt Alexander Lervik och Eva Dahlgren.

 

I Gärdslösa renoverade prästgård serverades vi gammaldags eftermiddagskaffe i  tunna mormorskoppar. Två representanter för den ideella Föreningen Gärdslösa prästgård, Eva Jonsson och Ulla Petersson, bjöd på tre sorters hembakta kaffebröd. Man poängterade att man inte var det samma som Stagneliussällskapet. Skalden Erik Johan Stagnelius (1793-1823) föddes som bekant och växte upp i prästgården.

Ett av målen för dagen var ju att få se orkidéer. Cornelia och P-G kände till ett ställe vid Ismantorps borgruin. Efter en kort promenad genom frodig lövskog kom vi fram till ängen framför ruinen. Där fanns såväl olika sorters nycklar som nattviol och krutbrännare.

Vädret hade skiftat från regn på morgonen till blå himmel nu. Vi hade sett en provkarta på det öländska landskapet; sädesfält och blommande rapsfält, slåtterängar, hagar med betande får och kor, kalkstensmurar, det magra alvaret med tunt gräs och buskar av olika slag, lummiga lövskogar och talrika väderkvarnar.

Dag 3. Vi lämnade Kalmar och for hemåt. I Karlshamn stannade vi till vid Axel Olssons Utvandrarmonument från 1959. Det anknöt väl till fredagens besök i Utvandrarnas hus i Växjö.

 

Efter busskaffe nedanför Hembygdsmuseet i Jämshög, inrett i den gamla skola där såväl Harry Martinson som Sven Edvin Salje varit elever, var vi mogna för att lyssna på Bengt Bejmars initierade föredrag om de två författarna. Han berättade också om hur skolan räddats från rivning och gjorts om till hembygdsmuseum och hur Martinson och Salje båda varit delaktiga i inredandet av ovanvåningen. Martinsons unika samling av etiketter, medaljer och  affärsinredningar flyttades ”hem” när han måste sälja sin villa 1974. I april 1975 kom Martinson själv till museet för att tala om hur han ville att föremålen skulle placeras.

Efter lunch i kafé Årum i Naturum Vattenriket i Kristianstad ägnades tiden åt att på egen hand upptäcka utställningarna och det unika landskapet. Därefter återstod bara den korta turen tillbaka till Malmö.

 

Ett stort TACK till Kaeth och Sven Adamsson för ännu en innehållsrik och väl genomförd resa med Litteraturens vänner!

Text: Olle Fridberg.


Foto: Kaeth Gardestedt