En promenad genom stan

med Jeanette Rosengren

Premiär för digitalt möte

tisdagen den 16 mars kl 18

Jeanette Rosengren tog oss med på en unik promenad i vår egen stad.Jeanette har samlat på gamla vykort och de äldsta är från sekelskiftet 1900. Tillsammans med fotografen Ursula Striner har hon valt ut ett antal motiv och så har de tagit nya foton från samma vinkel. Ett fint kreativt initiativ som fick oss att förundras - av olika skäl

Jeanette har även letat i historien och berättade vem som bott, byggt eller på annat sätt varit förankrad till olika hus och miljöer. Tre Akademieledamöter nämndes: Sara Danius, Hjalmar Gullberg och Anders Österling.

.

Starten skedde på Rörsjöbron. Jeanette berättade om Yllefabriken, "doffeln" som brann, om disponent August Schmitz som ledde företaget i 50 år från 1874 och givetvis om den långa bron, som ser nästan likadan ut idag.Helt förändrade är byggnaderna. (Foto av datorskärmen)

Och så fortsatte det under en intressant timme då gamla bilder av Malmö jämfördes med nytagna och vi fick ta del av Jeanettes historiska pussel och utforskande av miljöer och skeenden i staden.

Nedan ännu ett exempel på vår fortsatta guidning genom historien och  Malmö. Här är det före och efter stadshusets placering på Föreningsgatan; med vår första elektriska spårvagn 1906.

Drygt 40 medlemmar hade tagit plats framför dator, padda eller telefon för att delta i vårt första digitala möte. Föredragshållaren Jeanette syns på nedersta raden, inramad i rött.

Eftermälet var enbart positivt med flera förhoppningar om kommande liknande träffar. Så långe vi inte kan mötas fysiskt. Funderar ... hälsar Kaeth