När det gäller svenska framgångar fotbolls-VM minns vi alla förra sommaren i Ryssland. Andra kommer ihåg USA 1994 och Stockholm 1958. Men även i VM i Västtyskland 1974 hade Sverige ett framgångsrikt landslag som slutade femma.. Målvakten då var så skicklig att han blev uttagen i världslaget. Han heter Ronnie Hellström. På tisdagskvällen gästade han oss i Litteraturens vänner och berättade till många bilder om sitt liv som fotbollsspelare.

Ronnie föddes i Malmö för 70 år sedan och började spela fotboll i Sofielund, där hans far tidigare också varit målvakt. Ronnie försökte sedan få plats i något av MFF:s pojklag,  men han ansågs vara för liten. Fadern fick förflyttning i arbetet och familjen flyttade till Stockholm. Ronnie blev väl mottagen i Hammarby IF och fick spela i klubbens ungdomslag.

1967 fick han som 18-åring debutera i Allsvenskan. Landslagsledningen fick upp ögonen för honom, och redan 1968 gjorde han landslagsdebut i en match mot Ryssland.. Vid VM i México 1970 var Ronnie en av målvakterna, men i öppningsmatchen mot Italien släppte han olyckligtvis in ett mål och fick sedan inte spela mer. Nederlaget skylldes på honom. Men han menar att han lärde sig mycket, blev revanschsugen och kvalificerade sig genom många goda insatser i Hammarby till en plats i Georg ”Åby” Ericsons landslag. Därmed fick han spela med VM-laget i Västtyskland 1974.

Redan före VM hade storklubben Kaiserslautern blivit intresserad av honom, och efter turneringen blev han proffs där.. Vid den tiden var det ovanligt för målvakter att bli proffs. I Kaiserslautern blev han klubbkamrat med Roland Sandberg och stannade där i tio år.”Den flygande vikingen” var hans tillnamn i Västtyskland.

Efter proffskarriären trappade Ronnie ner genom att i 18 år spela med i Bengt Bedrups TV-lag tillsammans med andra profiler, inte bara fotbollsspelare. Intäkterna från matcherna gick till välgörande ändamål. Han ställde också upp på olika reklamuppdrag. Målvaktstränare var han i såväl Hammarby som MFF.

Bland utmärkelser han fått kan nämnas Guldbollen 1971 och 1978, ”Årets skåning” 1978 tillsammans med Bosse Larsson och invald i Fotbollsförbundets Hall of Fame.

Bland hans många fans framstår nunnan syster Monica i Birgittaorden i Vadstena som en udda supporter, som han är mycket glad för.

Intressant var det att höra Ronnie berätta om förhållandena för en elitspelare på 70-talet jämfört med i dag. För att klara sin försörjning var man tvungen att ha ett ”civilt” arbete vid sidan av fotbollsspelandet. Skulle man byta klubb var första frågan vad den nya klubben kunde erbjuda i jobbväg. Lönerna var långt från de belopp som dagens elitspelare erbjuds. Vid övergångar var det inte tal om advokater och mångsidiga kontrakt. Hans kontrakt med Kaiserslautern var skrivet för hand på ett A4-ark!

Ronnie tar starkt avstånd från dagens läktarvåld och bengalbränningar. I stället framhöll han den positiva känslan när Hammarbyfansen på 70-talet införde  sånger och en ny läktarkultur.

Referat: Olle Fridberg

Tisdagen den 12 mars 2019


Ronnie Hellström

”Ronnie – bäst i världen”