Sedan några år tillbaka håller Litteraturens vänner sin julavslutning på Annebergsgårdens restaurang, så även detta år. Krögarparet Elisabeth och Jörgen hade dukat upp ett magnifikt sillbord till de drygt 100 gästerna med många olika hemlagade inläggningar, bröd, ost och Janssons frestelse, avslutat med mandelmussla och kaffe.

Kvällens gäst var författaren Katarina Mazetti. Efter maten, när hon satt sig till rätta, började hon först berätta om sin bakgrund. Hon läste i Lund, utbildade sig till lärare och arbetade också några år på olika skolor i Malmö. Hennes man fick arbete i Umeå och hon flyttade med. Efter åren som småbarnsmamma fick hon anställning vid Sveriges Radio och ingick i redaktionen för programmet ”Radio Ellen” med Isa Edholm som programledare. Programmet ägnade sig i stor utsträckning åt kvinnofrågor. Katarina trivdes bra under sina 15 år i redaktionen, men vid sidan om började hon också skriva krönikor. Hon samlade sina manus till en bok. Men hon debuterade med en barnbok på hexameter med illustrationer av Gunna Grähs. Samtidigt arbetade hon vidare vid radion, bl.a. med olika barnprogram.

Så gifte hon om sig med en bonde och började skriva en bok om det slitsamma arbetet på ett småjordbruk. Dessa skriverier blev embryot till romanen ”Grabben i  graven bredvid” (1998), som blev en omedelbar succé. Den översattes och såldes till mer än 30 länder, den omarbetades för teatern och framfördes på många scener världen över. Men framför allt blev ju filmen i regi av Kjell Sundvall en stor framgång.

Hon fortsatte att skriva. Ett 20-tal böcker har det blivit: romaner, novellsamlingar, krönikor och kåserisamlingar, förutom ett antal barn- och ungdomsböcker.  Hon lärde sig spela dragspel och fann ett nöje i att delta i spelmanslag och uppträda i olika sammanhang. Hon tog initiativet till Litteraturfestivalen i Karlskrona, och under några år drev hon litteratur- och musikscenen ”Poeten på hörnet” i Malmö med Författarcentrum Syd.

Katarina Mazetti avlutade sitt framträdande inför den fulltaliga publiken med att läsa sin nyskrivna julnovell ”Åt skogen med Downton Abbey”, en dråplig skildring av ett minst sagt annorlunda julfirande.

Som avslutning på kvällen kallades Jörgen och Elisabeth in och fick en julgåva för sitt goda omhändertagande av oss under året. Föreningens styrelse överlämnade en gåva till Leif och Kaeth för deras oförtröttliga arbete för oss medlemmar.

Innan vi önskade varandra god jul  och gick hem fick vi alla en bokgåva, ”Frank Heller och Lund”.

Text: Olle Fridberg


14 december

Julavslutning med

Mazettis blandning