En ljusglimt i novemberrusket:
Heldagsutflykt med nostalgiska inslag
Fredagen den 16 november
Efter flera dagar med trist gråväder blev fredagen strålande vacker. Ett 40-tal medlemmar i Litteraturens vänner gav sig då av på endagsutflykt norrut med buss. Under färden kunde vi förbereda oss för dagens besök genom att läsa texter om utflyktsmålen, sammanställda av Sven Adamsson.
Frukoststopp blev det vid Kvibille Gästis. Gästgivaren Anders berättade kortfattat om platsens historia medan vi njöt av nybredda frallor, en med ett berg av finskivad cheddarost från mejeriet intill. Ostar kunde också inhandlas i den nya ostbutiken i anslutning till gästgiveriet.
Limmared i södra Västergötland är Sveriges äldsta ännu verksamma glasbruk. Numera tillverkas burkar och flaskor, bl.a. den berömda Absolutflaskan, i stora mängder i en modern anläggning. Vi besökte Glasets hus, invigt 2012. I glasmuseet fanns utställda glasföremål, exempel på brukets produktion genom tiderna från 1740: bruksglas, vaser, burkar, pokaler, brännvinsflaskor, graverade pjäser, lampor m.m. och dessutom verktyg och maskiner som använts vid glasframställningen.
I en liten hytta med två ugnar arbetade unga glaskonstnärer ”för att bevara en tradition som går tillbaka på 1740 års produktion”. I ett rum intill ställde Konstfabriken från Gislaved ut tavlor av lokala konstnärer.
I Svenna-Lovisas servering åt vi en mycket vällagad och god lunchbuffé i rustik miljö: gulaschsoppa, flygande Jacob, rotfruktsgratäng, sallader och bröd stod på bordet. Servisen var ett hopplock från loppisfynd, ingen tallrik var den andra lik. Vem var då Svenna-Lovisa? Jo, upplyste en skylt på väggen, hon ”drev en liten enkel servering vid glasbruket i början av 1900-talet. Hon såg till att hyttpojkarna fick mat efter en lång arbetsdag.”
Väntan utanför de faluröda dörrarna med ”vattencloisette” kunde bli lång. Förklaringen fick man när man kom in: väggarna var bokstavligen tapetserade med tidningssidor med lokal anknytning. Där fanns mycket att läsa…
I Älmhult besökte vi Ikeamuseet, inrymt i det allra första IKEA-varuhuset (1958). Den pedagogiskt upplagda utställningen om Ingvar Kamprad, de första åren av hans affärsverksamhet och den fortsatta utvecklingen av hans affärsidé är mycket intressant att följa. Många nostalgiska tankar väcktes under rundvandringen bland äldre tiders miljöer med IKEA-möbler.
Efter kaffe med god, äkta småländsk ostkaka lämnade vi Älmhult. Många var försedda med ett foto av sig själva på framsidan av en IKEA-katalog.
I Hishults konsthall fick vi först en introduktion av Ulf Green, en medhjälpare till ägaren Kjell Åke Gustafsson, och sedan stod det oss fritt att vandra omkring i utställningslokalerna. Främst drog paret Kamras (VIDA museum) minnesutställning till sig intresset. Tyvärr hade det hunnit bli för sent på dagen och för mörkt för att bege sig ut i skulpturparken.
Vid ankomsten till Malmö avtackades Kaeth med varma applåder för ännu en lyckad utflyktsdag.
Text: Olle Fridberg