Söndagen den 19 maj 2019 kl 16

Dag Hedman:

Frank Heller och Köpenhamn

fullsizeoutput_2b9e
fullsizeoutput_2ba2
fullsizeoutput_2ba0

Litteraturprofessorn från Göteborg Dag Hedman återkom till oss i Litteraturens vänner och berättade denna gång om författaren Frank Heller, eg. Gunnar Serner (1886 – 1947) och framför allt om dennes förhållande till Köpenhamn. Hedman gav först en allmän bakgrund till Gunnar Serners författarskap. Efter lysande studier i Lund, samtida med Sam Ask och Fredrik Böök, såg framtiden ljus ut för den rekordunge doktorn i engelska.


Till följd av livligt festande under studieåren, med många punschindränkta resor över Sundet, hade han dragit på sig stora skulder, som han försökte klara av med s.k. studentväxlar. 1912 förfalskade han tre reverser, fick ut pengar och tog båten till Köpenhamn. Han blev emellertid avslöjad och efterlyst av den svenska polisen. Preskriptionstiden var 12 år, så nu gällde det att hålla sig undan. Flykten gick vidare ner genom Europa. Det uttagna beloppet, 600 000 kronor i dagens penningvärde enligt Dag Hedman, hade han snart slösat bort, bl.a. på roulettspel..

För att försörja sig började han skriva underhållningslitteratur, och han blev snabbt populär. Hans alster publicerades i såväl dags- och veckotidningar som i bokform, och de översattes till flera språk, framför allt tyska. Några historier blev också filmade. Inkomsterna växte snabbt och han kunde betala tillbaka sina skulder. Efter en tid på Rivieran längtade han hem, men till Sverige kunde han ju inte återvända.

Första världskriget hade brutit ut och Serner hamnade i det neutrala Danmark, där han bodde på olika ställen och skrev sina historier. Hans författarskap med anknytning till Köpenhamn kan indelas i två kategorier: dels sådana berättelser som är skrivna i Köpenhamn, dels sådana som utspelar sig där, men som kan ha skrivits på många olika ställen. Men det var svårt för Serner att få vara i fred; många vänner sökte upp honom och sinkade honom i arbetet. Därför hyrde han in sig på olika ställen i landet, där han satt och skrev. I Köpenhamn kom han att ingå i en bohemisk konstnärskoloni med bl.a. Hjalmar Söderberg, Adolf Hallman och Henning Berger. Där levdes ett dekadent krogliv, liksom konstnärer tidigare levt i Berlin och Paris.

När Serner efter kriget hade betalat av sina skulder kunde han också få ut ett pass hos den svenske konsuln i Köpenhamn, egentligen grovt olagligt, eftersom Serner fortfarande var efterlyst av den svenska polisen. Med passet på fickan kunde han lämna Köpenhamn och resa fritt. Men han hade fortfarande starka band till Danmark. Han gifte sig med en dansk prästdotter, Annie Kragh, och byggde en villa på Bornholm, Casa Collina, som paret bodde i av och till.

 

Efter Dag Hedmans föredrag kallades krögarparet Jörgen och Elisabet fram för att ta emot Kaeths och allas vårt tack för att de under 8 år har serverat god mat i anslutning till våra arrangemang. När de nu lämnar verksamheten på Annebergsgården avtackades de med ett träd, som förhoppningsvis ska ge söta nektariner.


 Referat: Olle Fridberg