Geisha eller Samuraj?

Monica Braw

vår största Japan-kännare berättade om japonism

söndagen den 26 mars 2023

Efter en god fiskmåltid på Konsthallens restaurang SMAK samlades vi i hörsalen för att lyssna på journalisten och Japankännaren Monica Braw, välkänd för oss efter flera tidigare framträdanden. Den här gången talade hon om japonismen, som "avser influenser från japansk konst, mode och estetik inom västerländsk kultur", enligt Wikipedia.

Monica hade just inhandlat och skickade runt ett par påsar med japanskt godis, något som inte fanns i vårt land när hon första gången besökte Japan. Nu finns det som bekant mycket japanskt omkring oss, som t.ex. sushi, nudlar, porslin, film och mangaserier.
Under lång tid var Japan isolerat från omvärlden, men från mitten av 1800-talet tvingade utländska fartyg till sig att anlöpa japanska hamnar. En export av japanska konstföremål inleddes, och intresset för allt japanskt ökade i västvärlden.

"Väst roffade åt sig allt som var japanskt", sade Monica Braw. Lackarbeten och keramik exporterades. Stora konstnärer som Monet och van Gogh imiterade japanskt måleri. Japanska träsnitt och tuschteckningar kopierades. Träsnitten "Stora vågen" av konstnären Katsushika Hokusai(1831) blev mycket spridda.

Japan öppnades upp och "ville bli som västerlandet". Men det kostade att bli moderniserat. Nya härskare insåg att man kunde tjäna pengar på västerlandets intresse japanska artefakter, gamla såväl som nytillverkade.

Japan deltog på flera världsutställningar som t.ex. den i Paris år 1900. Där visade man upp sin 1500 år gamla kultur. Även japanskt mode blev populärt i väst. Solfjädrar med konstnärliga motiv började användas av europeiska damer. 
Det rysk-japanska kriget 1904-1905 blev slutet för intresset för japonismen. Japan segrade i kriget och sågs som en krigisk nation.
Som svar på en fråga berättade Monica Braw om hur hennes intresse för Japan väcktes. Hon lärde sig ryska på universitetet och ville utforska det väldiga landet. Hon tänkte resa tvärsöver Ryssland och sedan fortsätta till USA. Men på vägen låg Japan. Hon fastnade där och träffade också sin blivande man, en finne.

Sammanlagt har Monica bott i och rapporterat från Japan i 15 år i tre omgångar. Hon har som utrikeskorrespondent rapporterat både till finsk media, till Sveriges TV, Svenska Dagbladet och Kvälls-Posten. Numera ägnar hon sig åt att utforska mer om Japan, japansk kultur och japanska personer, utforskningar som redan resulterat i flera böcker - och ännu en är under produktion.

Referat: Olle Fridberg. Foto: Tage Zeberg och Kaeth Gardestedt